Може би си мислите, че мечтата на всяко растение е да

...
Може би си мислите, че мечтата на всяко растение е да
Коментари Харесай

Проучване показва как растенията се „паникьосват“, когато вали

Може би си мислите, че фантазията на всяко растение е да бъде окъпано в дъжд (в композиция с щипка слънце и малко въглероден диоксид). Ново изследване обаче демонстрира, че растенията реагират по изненадващо комплициран и изстрадал метод на дъжда.

Многонационален екип от учени от университета на Западна Австралия, както и на Лунд в Швеция откриха, че растенията откликват на дъжда посредством сложна верига от химични сигнали, която те съпоставят с „ суматоха “.

Виж още: Имат ли растенията схващане?

Според откритията им, оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences, тези процеси включват хиляди гени, стотици протеини и голям брой хормони на растежа. Всичко това е наранено в границите на 10 минути от рухването на първата капчица върху листото. Реакцията се покачва като интензитет почти 25 минути.

Екипът е напръскал растението от типа Арабидопсис (което има родствена връзка със зелето и синапа, от чието семе се добива горчица) с мъничко вода, с цел да следи верижната реакция на протеина Myc2. След като Myc2 се задейства, растението стартира да се пази, като забавя процесите на напредък и разцъфване.

Като част от процеса по „ паникьосване “ и в желанието си да се отбрани, растението стартира да отделя и химикали - главно хормон, наименуван жасмонова киселина. Той извършва ролята на „ сигнален сигнал “ за останалите листа и даже за другите растения. Но за какво едно растение би се паникьосало поради дъжда? Въпреки че водата е фундаментална съставна част, нужна за фотосинтезата, дъждът носи със себе си и бактерии, вируси, и гъбични спори, които могат да навредят на растението.

„ Колкото и необичайно да звучи, дъждът в действителност е основният пропагандатор на болести сред растенията - споделя биологът проф. Харви Милър, един от участниците в проучването. – Когато една капчица дъжд падне върху растението, елементи от нея рикошират във всички направления “. Според него тези капчици могат да се разпространят на до 10 метра към растението. „ Ако близкостоящо растение е с задействан предпазен механизъм, вероятността болестта да се популяризира е по-малка. Затова е в техен интерес да предизвестяват съседите си. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР